We rekenen er allemaal op dat het nieuwe jaar veel veranderingen zal brengen, waarbij we hopen dat die veranderingen betekenen dat we zelf dunner, liever, knapper en vooral rijker zullen zijn. Tenminste, dat distilleer ik uit nogal wat media-uitlatingen. Voor mij is in ieder geval één ding zeker: aan het eind van 2016 zal ik veel rijker zijn

Dunner gaat het hem niet worden: dan moet ik allerlei lekkere dingen laten staan en dat doe ik niet. Ik probeer liever te zijn en volgens mijn man ben ik dat ook wel maar er zijn nog steeds van die momenten waar ik met weemoed op terugkijk en denk: mmm, dat had beter gekund....Knapper doet me niks. Nee, echt niet. Vroeger wilde ik geniaal zijn maar ik ken nogal wat van die hele bijdehandte (tja, hoe spel je dat nou?) mensen en ik moet zeggen: die worstelen even hard met dat lief zijn als ik en in deze fase van het leven ga ik voor lief. Dus dan maar doen met wat ik heb en wat per ongeluk aan komt waaien. Maar dat rijker? Jahoor, ech' wel.

Nou willen jullie natuurlijk ook rijk worden
Ik kan jullie voorspellen: dat lukt ook. Door Investeringen? Erfenis? Loterij? Nounee.Investeren is mij te link. Ik vertrouw al die 'mennedgers' niet.  Op een erfenis zitten we niet te wachten: Oma is nog steeds een zeer gewaardeerd familielid en daar willen en hebben we niks van te verwachten. Loterij? Net als Moos zullen we dan eerst een lot moeten kopen en mijn schoonvader zei het vroeger al: loterij-kloterij. Maar ik ga rijk worden. Door jullie. Aan het eind van dit jaar zullen jullie allemaal mij een heel stuk rijker hebben gemaakt. 
Maak je geen zorgen, het gaat je moeiteloos lukken: hoeft niet te oefenen, leren of je op enige wijze in te spannen. 

Rimpelig door het leven
Het enige wat je hoeft te doen is jezelf zijn: puur natuur jij. Mooi, lelijk, aardig vervelend, eerlijk of een schoft: Wie of wat je ook bent, je gaat iets toevoegen aan mijn leven. Elke keer dat jij een keuze maakt: een tekst verstuurt, een glimlach geeft of onderdrukt. Elke gift of diefstal. Dat muntje aan een dakloze of die leugen omdat je iets stoms gedaan hebt. Manipulerend of sturend, adviserend of bevelend. Schietend of hatend. Lachend of dansend. De rimpels die jouw bestaan veroorzaken gaan mijn leven verrijken. Ofwel door liefde of door een lesje geleerd.

Bijzonder idee, niet? En mijn bestaan veroorzaakt rimpels die jouw leven weer beïnvloeden. Elke keer als ik lullig doe tegen een verkoopster omdat ze zo traag is veroorzaak ik iets vervelends in het leven van opvolgende klanten. Als ik op straat een vreemde tegenkom en ik glimlach en ik knik of zeg Goede Morgen, dan is de kans veel kleiner dat die vreemde een verkoopster uitkaffert... Het is een bijzonder idee.


De wedergeboorte van de glimlach
Daarom spreek ik hier en nu met jullie af: dit jaar ga ik leugens en bedrog, om welke reden dan ook, afzweren. Ook die kleine leugentjes om bestwil: als ik het zeg dan is het zo. Als ik moe ben dan adem ik diep in en ga ik mijn ergernis niet op een ander afwentelen. Ik ga 
vaker glimlachen tegen vreemden.  Ik ga de rimpels die ik naar jou toe stuur zo positief mogelijk laten zijn. En jij kunt dat ook. En iedere keer, als je niet jokt, moppert, moord of manipuleert. Als je je aan je afspraken houdt. Je leeft met oog voor een ander. Dan stel je je voor dat ik mijn armen om je heen sla en je even heel stijf vasthoud. Dat je er een knuffel voor krijgt. En onwillekeurig knuffel je terug, zo werkt dat nou eenmaal.


Stel je voor dat ik het hele jaar door alleen tijd heb om jullie vast te houden. En al die knuffels terug die maken mij de rijkste vrouw van de wereld. Dat bedoel ik.

Een heel gelukkig en knuffelig nieuw jaar.