Het mocht wat: een jongeman ontdekte deze week dat veel vrouwen zich niet 'mooi' voelen.
Dat vindt hij naar want, zo zegt hij, elk vrouw heeft wel iets moois. Jawel, wij vrouwen hebben allemaal wel iets moois.Dus gaat ie de straat op en vraagt aan random jonge vrouwen hoe het is om mooi te zijn, hoe zij met hun schoonheid omgaan en nog meer van die goedbedoelde maar onzinnige vragen.

 De meeste aldus psychisch-aangerande vrouwen reageren zoals je kunt verwachten:" ik voel me niet mooi " "ik weet het niet want ik ben niet mooi" enz.enz.  Het eindigt uiteraard met de bewering dat het niet om het uiterlijk gaat en je moet vooral op het innerlijk letten en jawel, gelukkig maar: wij zijn toch allemaal mooi.

Je kunt hier naar het filmpje kijken:    https://www.youtube.com/watch?v=blBlAScyNks

Dit zijn van die momenten dat ik het liefst rotte eieren naar mijn scherm zou willen gooien. Taart op zijn hoofd smeren. Hardop mopperen doe ik al. 
Een Facebook tirade opzetten doe ik niet. Deze jongen denkt nl. dat hij iets goeds doet. Andere mannen denken dat ook. Er zijn zelfs vrouwen die denken dat hij toch wel heel empatisch bezig is. Maar ik denk dat Cordero Roman nog iets moet leren. Want valt het jullie ook op dat niemand het in zijn harsens haalt om willekeurige (jonge)mannen te verzoeken over hun eigen beauty na te denken? Deze goed bedoelende jongeman kijkt naar vrouwen en denkt: die moeten zich mooi voelen. Kijkt ie naar een man dan denkt ie: koele gast, heeft een vette auto/motor/fiets. Of een mooie vriendin. Want dat zij wij geworden: na miljoenen jaren ontwikkeling zijn wij iemand z'n vriendin. Of moeder. Of vrouw. Wij zijn iets van iemand. En het moet wel een mooi 'iets' zijn. 

Maar nu blijkt dat mooi-zijn schijnbaar alleen lukt als wij ons mooi voelen! 
Dat is lastig zeg. Die vrouwen, die moeten wel mooi zijn maar de lat is wat hoog gelegd en nou begrijpen ze het verkeerd. Nou gaan ze allerlei ellendige problemen ontwikkelen en stoornissen en dingen waardoor ze helemaal niet mooi zijn. Sjachrijnig. Geobsedeerd door hun uiterlijk (wat ook wel fijn is: dan zijn ze zo druk met hun uiterlijk dat er geen tijd is om de wereld te veroveren). En dus gaan we ze leren dat ze heus wel mooi zijn! Niet gewone mensen maar mooi.

Zoals het er nu uitziet lijkt het of de wereld verdeeld is in twee groepen: Mensen en Vrouwen. Mensen doen allerlei dingen en zijn soms van het vrouwelijk geslacht maar de meeste 'belangrijke' mensen zijn mannelijk. Vrouwen zijn in staat om alles te doen wat Mensen kunnen maar moeten daarbij wel mooi zijn. En zich mooi voelen. Daar moet je hard aan werken en daar wordt je continu op aangesproken. De meeste kritiek komt van andere vrouwen maar die hebben dan ook veel kritiek op zichzelf, dus die zien gewoon aan jou wat ze bij zichzelf ook zouden veroordelen.

Mooi en Sexy moet
 Mensen, of mannen, mogen van vrouwen eisen dat ze mooi zijn. Of het nuttig is of niet. Of ze zelf mooi zijn of niet. Het Internet is vol van hele 'lelijke' mannen die vrouwen beoordelen op hun uiterlijk en die lat ligt duidelijk bij een digitaal geproduceerd ideaal. En ja, ik weet dat er  steeds meer mannen zijn met eetstoornissen en gym-manie en spierobsessies. Maar niet in enige verhouding tot wat vrouwen doen en met zich laten doen. Wij hebben zelf niet in de gaten gehad hoe wij onze vrijheid weggegeven hebben. Misschien als reactie op op het feminisme van onze jeugd of van jullie grootmoeders. Sexy en mooi zijn tegenwoordig een vereiste en ook mijn generatie, die juist de beha verbannen heeft, schaft zich een balconette met push-up aan. Wij sporten en juicen ons ettelijke slagen in de rondte om maar zo jong en 'aantrekkelijk' mogelijk te blijven. Wij spenderen samen miljoenen euro's en miljoenen uren aan hoe wij eruitzien, hoe jullie eruitzien en hoe zullie eruitzien. 

Eindelijk oud: 
Mensen worden ouder, vrouwen vervallen
Toen ik 50 werd, dacht ik: yay, nu kan ik ontspannen, nu mag ik wat dikker worden en oud zijn. Helaas, er werd me op allerlei manieren, subtiel en klap-in-je-gezicht-hard duidelijk gemaakt: wil je meetellen, wil je serieus genomen worden dan moet je eerst zorgen dat je mooi bent. Dan nemen we je nog niet aan, je krijgt echt geen baan, maar dan word je in ieder geval gezien. 
Ach, ik ben daar over- en doorheen gekomen. Maar het aantal vrouwen van boven de 40 met zelfbeeld problemen en eetstoornissen stijgt schrikbarend. En daar hoor je toch niets van bij de opa's, niet? Het aantal vrouwen boven de 50 die een aanwezigheid hebben op het internet en in de media is miniem. In de 10'en procenten. Want niet mooi. dus niet bruikbaar. Tenzij als voorbeeld van hoe het moet. Of niet moet. Wie het wel probeert laat het al gauw als je duidelijk gemaakt krijgt dat je te oud bent, een zuurstofdief, een trol en meer van dat vriendelijks.

En als je ouder geworden bent, de ultieme hypocrisie: ben je ooit mooi geweest dan gaat één of andere vent een 'humorvolle' verhaal houden over het verval en de aftakeling van zijn vrouw. Ik zweer het: hij wordt ouder, zij vervalt. Als je geluk hebt verschijnen de foto's van heeeel erg oude besjes met titels als: De schoonheid van het ouderdom op je tijdlijn.


Ga toch weg, hou toch op!
Kijk naar al die jonge vrouwen die eindloos selfies op Facebook plaatsen in de hoop dat iemand roept: oh meid wat ben je mooi! Mooi! Als ik denk aan alle uren die ik zelf besteed heb aan spiegel, haar, make-up en gewichtscontrole. Ik had heel Afrika kunnen verplegen. Alle Chinezen Nederlands geleerd. De grootmoeder van Lucy in de Great Rift Valley kunnen vinden.  Ga toch weg, hou toch op.
We moeten dat gedoe van mooizijn afschaffen. Een verbod op mooi. Menszijn. Daar gaat het om. Cordero Roman moet die vrouwen weer opzoeken en vragen: wat kun je, wat wil je? Wat doe je? Wie ben je? En dat moet hij ook aan mannen vragen. Dan zijn de antwoorden pas interessant.