Sommige leringen van de Dharma zijn af en toe zo moeilijk dat ik er hoofdpijn van krijg. Neem de 5 Skandhas. Wat heb ik daarmee geworsteld! Ik weet over het algemeen dat er voor alles een goede uitleg is, maar soms heb ik 'm niet 'gauw even' gevonden. En als ik, na veel gemediteer en gelees denk dat ik het gevonden heb dan komt de volgende uitdaging: vertrouw ik mijn eigen begrijpen?

 


Buddha's woorden
Is de Dharma zo moeilijk te begrijpen? Het zou niet moeten want, zoals Thich Nhat Hanh zegt: als de woorden niet helder zijn dan zijn het niet de woorden van de Buddha. Maar ja, Buddha's woorden zijn geuit door een zeer intelligent mens en vertaald en geïnterpreteerd door een heleboel andere zeer intelligente mensen en die hebben, helaas, de neiging om wat makkelijk is, moeilijk te maken. Ze denken ook over hele moeilijke dingen na. Dus beginnen ze over de leegte en vorm en bewustzijn en gooien er een aantal lijstjes van 5 Skandhas of 6 Paramitas of 4 Nobele Waarheden tegenaan en Mel staat vol bewondering maar beteuterd te kijken. Dat kan moedeloos maken. Of opstandig. Frustrerend.

Hulptroepen

Gelukkig zijjn er mensen die je willen en kunnen helpen. Hulptroepen in alle soorten en maten. Er zijn betweters (een vriendin noemt ze IWAB's: Ik Weet Alles Beter). Zij hebben de enige echte waarheid. (Het zijn pubers die niet op alle fronten volwassen geworden zijn, zullen we maar zeggen). Dan heb je de experts: die hebben het allang uitgezocht en uitgewerkt  en willen jou graag opweg helpen. Of, nog moeilijker, je hebt ze gevraagd om je te helpen. En hun hulp blijkt niet te stroken met wat JIJ voelt. Dat kan, want de Dharma geeft ruimte voor eigen interpretatie. Zij benaderen dingen vanuit hun eigen pad en die kan NOOIT hetzelfde zijn als die van jou. Maar het brengt je wel aan het twijfelen. En je piekert maar door.

Eureka-moment 
De bedoeling is dat je het zelf uitkient. Door meditatie, overdenking, onderzoek, ervaring en zelf-vertrouwen kom je tot een conclusie. Dus inderdaad de betweters, de experts, de IWAB's vragen, Dharma talks en blogs lezen en de boeken uitpluizen. Eindeloos door de tuin wandelend mediteren. De sterren en de wassende maan om inspiratie vragen. Dan komt het moment dat je "Eureka!" roept en naar je notitieboekje of laptop snelt om het op te schrijven.

(Toen ik dat moment van inzicht kreeg bij de 5 skandhas, liep ik in de voortuin en liet ik een nietsvermoedende forens op weg naar de metro ernstig schrikken: Grumpyguru in kamerjas op laarzen stompend en mompelend door de voortuin...)


Alles (wat je weet) is tijdelijk.
Dit is wat de Buddha bedoelde: je ervaring, je latente kennis,  je actief vergaarde kennis en je 
zoekende geest die niets en niemand vertrouwt totdat je er helemaal achter kunt staan: 'dit is wat ik begrijp en dit is waar ik nu naar kan leven'. Als je het online gooit ga je medestanders, tegenstanders en twijfelenden vinden maar dat geeft niet: dit is wat de jij die jij op dit moment bent, gelooft, denkt, ervaart. MAAR. Als de Dharma je één waarheid leert dan is het dat er niet één waarheid is. Er is jouw waarheid in het nu.  Dat moment van ontdekking is geweldig. Een feestelijk moment, als je maar wel in gedachte houd: dit kan ik over een maand of een jaar heel anders zien. Dat zou ontmoedigend kunnen zijn: "nah, waarheid! Het mocht wat! Als alles tijdelijk is, dan ontdek ik volgend jaar iets anders" denk je dan. Dat zou zo maar kunnen. Want als je realiseert dat alles verandert, alles is tijdelijk, dan is het een bevrijding om te weten: mocht ik het nu 'niet goed' hebben dan is er hoop dat ik het wel goed krijg. 

De Drie Juwelen

De geheimen van de Dharma  fascineren mij. Zij roepen naar mij: zoek mij uit. Kom maar, je kunt het. Niet alleen ik. Iedereen kan het. Het kan wat langer of korter duren, maar dat lampje gaat branden. Met de 3 juwelen van de Sangha, de Dharma en de Buddha in jezelf, wordt het achterhalen van al die moeilijke, vage begrippen een zekerheid. Google, eat your heart out:  met  deze zoekmachine kan zelfs ik het snappen!