Wij doen yoga om geest, lichaam en ziel in harmonie te brengen. Om even afstand te nemen van al die kwesties die ons lijf en geest en ziel versplinteren tot we geen rust meer hebben, geen vrede kunnen vinden en onze dagen gevuld zijn met beslissingen die onder druk genomen worden.
We kennen ze allemaal: die dagen waarop je je yogamat uitrolt, erop stapt en uur later heb je je agenda geordened, dat nieuwe project doorgedacht, een kinderfeestje gepland en tijdens de ontspanning een ruzie met je partner/vriendin/baas geanalyseerd. 

Onder het rekken en strekken en vouwen van je lijf heb je je leven geordened. Het ultieme multitasking. Dat betekent alleen wel dat je aan het eind van je yogapraktijk misschien buiten adem bent maar buiten stress? Buiten het alledaagse? Nee, dat is allemaal dicht bij je gebleven. Jammer: je zou net zo goed op een loopband kunnen gaan staan of eindeloos door de straten van de stad kunnen  rennen met een hoofdtelefoon op je kop...Hoe vinden we de focus om echt afstand te nemen, ons even verwijderen van al dat andere en op geest, lichaam en ziel te richten? Tijd voor een aha!moment.

 

                                                                                                                  3-werf hoera voor je adem:
Tegenwoordig doe ik dit: bij elke flow (serie bewegingen), bij elke asana (pose) mag je (minimmaal) 3 maal diep en langzaam in en uitademen. Elk ademhaling beheerst een facet van ons lichaam en leven dat we willen helen, verwennen of gewoon de ruimte geven. Ik ben van oorsprong Engels-talig dus gebruik ik graag MInd, Body en Spirit. Jij wilt Geest, Lichaam en Ziel zeggen. Of Brein, Lijf en Innerlijk. Geef het een betekenisvolle naam en ga ervoor.


Glimlach omdat je iets voor jezelf doet. 
Adem 1: Mind: Adem diep en langzaam in en uit. Ondertussen laat je je Brein je lichaam en spieren bewegen in een flow, of neerzetten in een asana . Denk er echt over na hoe je je lichaam verplaatst. Denk na over wat je van de beweging of pose wilt. Wil je er iets mee bereiken? Heeft het een doel? Wat is die doel? Denk: 'Geest' en waar nodig adem je nog een keer lanzaam in en uit.

Adem 2: Body: Terwijl je diep en langzaam in en uitademt zeg je: 'Lichaam' en luister je naar je lijf. Staat ie goed? Beweegt het lekker, moet er iets aangepast worden om ongemak op te heffen of steviger te staan of vloeiender te gaan? Laat je lichaam met je communiceren: zonder dit lijf vervliegt je geest en ziel dus verdient het aandacht en respect.

Adem 3: Spirit: Laat alles los en geniet van wat is. A
dem diep en langzaam rustig door en denk 'Ziel'. Verheug je in je lijf dat soepel gehoorzaamt of steeds gezonder wordt of medelijden verdient. Verzacht waar nodig,  verdiep waar mogelijk en glimlach omdat je iets voor jezelf doet. Voel je één met het geheel, met je omgeving; merk dat deze ademhaling je rechter zet, je vanzelf blij maakt en je beweging en pose, je hele praktijk zin geeft.

Ontspanning:
Een begeleidde ontspanning is nog zo'n prachtig moment om helemaal weg te dwalen en je focus op de wereld buiten te leggen. Blijf in het hier en nu: Denk weer aan je Geest, je Lichaam en je Ziel. Je Geest stuurt de diepere ademhaling: je Lichaam beweegt op en neer en in en uit door die ademhaling en je Ziel voelt zich vrij en verbonden door de lucht die wij, samen met elkaar en met de planten en beesten op aarde uitwisselen.
Bijf rustig elke ademhaling observeren en blijf bewust van jou plek in het geheel. Die is uniek en nuttig en waardevol.

Namasté.