IMG_20150624_081059Vanochtend raakte ik door de smoesjes heen:

fibromyalgie hield zich gedeisd, de kleinkinderen waren naar huis, de regenbuien schoven weg, de vreselijk gewonde vinger kon weer met een pleister toe en ik kon het niet meer uitstellen: de moestuin riep.

OhPafonzie zeilt en dat betekent dat ik zijn hobbies mag bijhouden. Klinkt dat een beetje wrokkig? Nee toch? Nee hoor, dat lijkt maar zo: ik vind het heerlijk om zijn vissen te voeren, in de regen de filter van de vijver schoon te maken en dan, als het zonnetje weer schijnt, de moestuin in te duiken. Heerlijk! (Overigens was de 8-jarige kleinzoon heel blij om met de slang te mogen spelen IN DE REGEN!!!)

Verrukkuluk, zo'n moestuin. Zo gezond, zo biologisch (alsof de groente van de groenteboer van Akzo komt). De rucola blijkt weer vogels te hebben gevoed en ach, we vinden het niet echt erg dat die onbestemde blaadjes er grotendeels niet meer zijn

 

(heb jij dat geplant? Wat is het dan?) (heb jij dat geplant? Wat is het dan?)

IMG_20150624_163245 Het is wel groeizaam weer geweestOhPafonzie ging zo’n 10 dagen geleden weg en ik moet zeggen dat ik wat  weinig aan die moestuin gedacht heb. Kleinkinderen, FM, gevaarlijk gewonde vingers.  De daaropvolgende periode is  ook goed slakkenweer geweest: deze was gisteren nog gewoon vervaarlijk en ik ben maar via de zijdeur naar binnen  gegaan:-)

 

                                      IMG_20150624_081149                     


                                             Wat een plaatjes die uitgelopen slakroppen. en die bietjes, oy, dat gaat me een maaltijd worden.. Die wou ik IMG_20150624_081136eigenlijk als baby-beets roosteren in de oven....wist je overigens dat je het blad van de radijsjes wel kunt eten? Ik heb een beetje in mijn smoothie gedaan  en ook de kleinere zachte blaadjes in de sla: pittig maar niet te, gaat best!

 

Halverwege de ochtend kreeg ik genoeg van de klussen: 
het wassen van sla en bietjes en radijsjes en het verdrinken van slakken en vliegen en mieren en allerlei andere beesten die mijn liefde niet hebben. Dat moedwillig verdrinken maakt me  niet vrolijk. Dat maakt niet Zen. Dus ben ik op mijn fiets gestapt en lekker naar de markt op Zuid gefiets. Langs klaprozen en door het Zuiderpark, met vogelgefluit en een zacht windje dat me erheen woei.

IMG_20150624_110404


Op de markt was een koopman met een sjagrijnig gezicht en twee fraai zingende kanaries.

Daar werd ik heel vrolijk van. Met een nieuwe haring, zonder brood of ui of enig ander smaakverdoezelaar voor m'n lunch en veel fruit en noten en nog meer vis voor vanavond ben ik naar huis gefietst. Naar de slakken en mieren en rupsen. Die zag je niet op de markt, maar ja, als OhPafonzie weer thuiskomt zie ik ze ook niet en ben ik toch blij met de moestuin.