Sommige groenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar.  Maar vaak is die voorjaarsversie heel anders dan de exemplaren die in september of maart verkrijjgbaar zijn. Ook in de kassen van de telers blijkt het voorjaar een teerheid aan smaken toe te voegen die later in het jaar onder invloed van zon en zoel verdwijnen. Dat kan verbazing wekken, vooral als je een groente in het voorjaar ontdekt. Dat is mij gebeurd met de Kohlrabi, de sputnik van de moestuin:

                                                                                           

 


De eerste keer dat ik zo'n interessant ding kocht was 2 jaar geleden in het voorjaar. Na onderzoek online ging ik maar zelf aan de slag omdat er erg veel plakjes met knapperige (en dus niet-glutenvrije) korstjes waren. Ik schilde en raspte het ding en maakte een omelette: Love at first bite:-). Kohlrabi verschijnt nu in onze eigen moestuin en wordt (door mij voornamelijk) graag gegeten maar die eerste voorjaarsknol is altijd het allerlekkerst. Hemzelf is er niet zo gek op: hij is niet van de delicate smaakjes:-).  Er is ook een ander soort waarvan ik niet kan zeggen dat ik echt het verschil proef maar esthetisch gezien zou het kunnen schelen:-) : de paarse. Maar ga lekker koken en eten:
1 grote kohlrabi (deze was zo groot als mijn uitgespreide vingers en ik heb lange!) geschild en geraspt.
(Hoe fijner geraspt hoe korter gestoofd, dat is het enig verschil)
1 dunne prei OF het midden van een dikke prei fijngesneden (dat gele tot lichtgroene stuk)
1 sjalotje fijngesneden.
2 eetlepels olijfolie (voor de vleeseter: 6 plakjes ontbijtspek in blokjes gesneden en uitgebakken + 1eetlepel olie)
3 grote eieren of 4 kleine
Scheut melk of water of rijstmelk of amandelmelk.

Grote wok of hapjespan

 

Grill voorverwarmen

Terwijl je olie opwarmt of spek uitbakt, je kohlrabi schillen met aardappelschiller en dan raspen (ik heb een mandoline; dat is gevaarlijk maar snel, maar tegenwoordig heb ik ook dit:
 
Deze handschoen kost €14,95 en scheelt honderden euros aan verbandmiddelen:-)

Deze handschoen kostte €14,95 en scheelt mij honderden euro's aan verbandmiddelen:-)

Voeg prei en ui aan je pan toe en bak zachtjes een paar minuten. Voeg alle kohlrabi toe en op middelmatige vuur roerbakken tot het zacht is: voeg halverwege zout en lekker ruim versgemalen peper aan toe. Ondertussen kluts je je eieren met melk en een snufje zout.
Als je kohlrabi begint te bakken en de meeste sap is verdampt giet je je geklutste eieren erbij en draai je vuur laag. Laten stollen: als de randen gaan stollen kun je je pan onder de grill zetten en laten staan tot de bovenkant licht gaat kleuren en helemaal gestold is.
Heb je geen grill, leg een deksel schuin op de pan en zorg dat je vuur heel laag staat en dat de stoom kan ontsnappen. Ook hier geldt: Als het midden gestold is, is de rest ook gaar: de hitte van je gegaarde groenten zorgt ervoor dat je ei gaat garen.

Met z'n 2'en: Serveer met een frisse salade en stokbrood of 
Eet helemaal op in je eentje en heb je geen plek voor salade, brood of wat dan ook en je bent helemaal gelukkig:-)

Voor wie meer proteïne wil:
Paleo: voeg spek(jes) toe
Vegetarisich: geraspte kaas: wel een zachte smaak.
Je zou er plakjes mozzarella bovenop kunnen leggen...